Testosterons roll hos kvinnor

Testosterons roll hos kvinnor

Testosteron spelar emellertid en roll hos kvinnor. Friska testosteronnivåer hjälper en kvinna:

Behålla libido: Efter klimakteriet kan kvinnor uppleva en minskning av deras libido. Denna låga libido kan vara resultatet av lägre testosteronnivåer. I vissa kvinnor har testosteronfläckar visat sig öka libido. Cohen varnar dock att behandlingen av reducerad libido kräver mer än testosteron. Terapi och kreativitet kan också bidra till att förbättra ditt sexliv.

Att hålla benen frisk: Den rätta balansen mellan testosteron stimulerar och stöder tillväxten och styrkan hos friska ben, medan för mycket eller för lite kan skada benen. Utbytet av testosteron efter klimakteriet kan hjälpa vissa kvinnor att upprätthålla friska ben.

Hantering av smärtnivåer: Enligt forskningen i Pain Magazine kan kvinnor som tar p-piller och har testosteronnivåer som inte står i balans med östrogennivåer, ha mindre förmåga att hantera deras smärtsvar .

Bevarande av kognitiv hälsa: Förändringar i kognition och kognitiv utmattning kan vara relaterade till förändringar i hormonnivåer. Korrigering av testosteronnivåer kan bidra till att förebygga kognitiv utmattning, enligt forskning inom gynekologisk endokrinologi.

Vilken nivå är rätt nivå?

Vissa kvinnor kan dra nytta av mycket små mängder testosteron, säger Cohen, men biverkningarna av överskott av testosteron kan vara sämre än orsakerna till att du kanske vill prova hormonbehandlingsterapi i första hand.

Dessa biverkningar inkluderar håravfall hos män, akne, hårväxt (såsom ansiktshår), förändringar i menstruationscykler, klitoromegali (en abnormt förstorad klitoris) och fördjupning av rösten .

Några av dessa förändringar, såsom klitoromegali och en djupare röst, kan vara permanenta, varnar Cohen.

Kvinnor som använder testosteron löper kontinuerligt risken att utveckla lipidprofiler som liknar män, vilket innebär en ökad risk för hjärtsjukdom.

Faktum är att kvinnor har större risk att utveckla sjukdomar som polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), där de kan ha för mycket testosteron (eller androgen) jämfört med andra hormoner.

Med det sagt säger Cohen att han förskrivar mycket små doser testosteron till vissa kvinnor om det är medicinskt lämpligt, men doserna är så låga att han inte har sett ett tydligt dos-respons-förhållande.

Dosen är mycket individualiserad, tillägger han om hormonbytebehandling behövs. ”Du gör inte poäng på ett visst nummer – du säger symptomen”, säger han.

Om du mår bättre är det rätt dos. Om du börjar se några av biverkningarna, till exempel håravfall hos män, kommer din läkare att stoppa eller minska mängden testosteron.

Så, om du undrar om det blåa stämningen, bristen på energi och brist på lust du upplever är relaterad till låg T, prata med din läkare.

Falla inte för försäljning av testosteron över disk eller ”bio-identisk hormon” och dosera dig själv. Biverkningarna kan vara värre än de problem du försöker lösa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *