Testosteron

Testosteron Àr ett hormon som produceras av kroppen. Det produceras framförallt hos mÀn i testiklarna. Testosteron pÄverkar hur mÀn ser ut, deras utseende och hur de mÄr. Det driver mannens sexlust och hans spermaproduktion.

Med Äldern sÄ brukar testosteronproduktionen minska.

 


Maxulin – Det bĂ€sta tillskottet för mĂ€n!

Maxulin

Prova Maxulin till halva priset med testosteronbrist.org

 

För endast 199 kr (ordinarie pris 398 kr)

BestĂ€ll nu – halva priset!
Maxulin innehÄller Testofen som kan hjÀlpa dig att fÄ fram det bÀsta som man. Det Àr dokumenterat att dagligt regelbundet intag över tid kan frigöra mer av testosteronet i blodet. Mer fritt testosteron kan ge dig

 • Ny kraft
 • FörbĂ€ttrad fysik
 • Mer lust

 

Maxulin innehÄller det du behöver som man som:

Testofen: FörbÀttrar utvecklingen av muskelmassa. HjÀlper dig med förbrÀnningen.

Zink: HjÀlper dig att bibehÄlla normal testosteronvÀrden. BibehÄller normal fruktbarhet och reproduktion.

Vitamin B6: Minskar trötthet och utmattning

Magnesium: Normal muskelfunktion. Normal förbrÀnning.

 

BestĂ€ll nu – halva priset!
Bara 199 kronor för 2 mÄnader!


testosteron

 

Vad gör testosteron?

 

Testosteron Ă€r hormonet som gör att du utvecklar manliga drag. De manliga hormonet Ă€r kemiska budbĂ€rare som triggar nödvĂ€ndiga förĂ€ndringar. Även kvinnor producerar testosteron men i mindre mĂ€ngder. Testosteron frĂ€mjar proteinsyntes och det Ă€r proteiner som bygger dina muskler.

 

 

 

Anabola effekter

Det ökar din muskelmassa, du blir starkare. Din bendensitet ökar.

 

Androgena effekter

testosteron man

Det manliga könsorganet mognar och blir fullvuxet av testosteron.  Rösten blir mörkare. KroppsbehÄring ökar, skÀgg, pÄ armar osv.

 

Motivation

Testosteron pÄverkar din motivation. Det gör att du har en större tendens till risktagande.

 

Testosteron pÄverkar saker som:

 • Sex lust.
 • Benmassa.
 • Distribution av fett.
 • Musklernas storlek och styrka.
 • Produktion av röda blodceller

Utan tillrÀcklig testosteronproduktion sÄ blir mÀn impotenta.

Trots att testosteron Àr en manlig könshormon sÄ bidrar testosteron till sexlust, bendensitet och muskelutveckling Àven för kvinnor.

 

Vad Àr testosteron?

Vad Àr testosteron?

Testosteron Àr det manliga könshormonet. Det produceras hos mannen i testiklarna och i Àggstockarna hos kvinnan .  Det Àr det som ser till att du för hÄr pÄ bröstet. Det Àr vad som driver din sexlust.

Under puberteten sÄ ser testosteron till att du utvecklar dina muskler, det ger dig en djupare röst och ökar din penisstorlek. I vuxen Älder sÄ ser det till att dina ben Àr starka och du bibehÄller din sexdrift. Det Àr kort och gott vad som gör en man till en man.

Efter trettio Ärs Älder sÄ upplever de flesta mÀn att deras testosteron minskar. Ibland sÄ upplever de att deras sexlust minskar i samband med att testosteronet minskar, vilket fÄr vissa mÀn att tro att deras minskade sexlust minskat eftersom de blir Àldre och inte för att testosteronet minskat och de fÄtt testosteronbrist.

MÄnga symtom som drabbar de med lÄgt testosteron har misstagits för att bero pÄ diabetes, depression och högt blodtryck. Men tyvÀrr sÄ Àr förstÄelsen för lÄgt testosteron vÀldigt liten. Men nu sÄ vet fler om att lÄgt testosteron kan vara orsaken till problemen. Om du upplever det sÄ kan du göra ett testosterontest och ta hjÀlp av en naturlig testosteronhöjare vara en del av en lösning.

 

LÄgt testosteron: hur lite Àr för lite?

LĂ„gt testosteron

För en man sÄ Àr lÄgt testosteron ungefÀr 300 nanogram per deciliter och att ha mycket innebÀr ungefÀr att du har 800 nanogram per deciliter. Ett lÄgt vÀrde kan bero pÄ mÀnska skÀl som att:

 • Du har skadat dina testiklar
 • Testikelcancer
 • Hormonobalans
 • Infektioner
 • HIV/AIDS
 • Kronisk leversjukdom
 • Typ 2 diabetes
 • Övervikt

Även vissa genetiska Ă„kommor kan orsaka lĂ„ga testosteronvĂ€rden och ibland Ă€r helt enkelt orsaken okĂ€nd. Ibland sĂ„ kan en man ha lĂ„ga testosteronvĂ€rden samtidigt som de inte upplever nĂ„gra symtom.

LÄga testosteronvÀrden leder ofta till saker som minskat bendensitet, benen blir alltsÄ mer sköra och bryts lÀttare. Det kan vara ett symtom som du inte mÀrker innan du blivit drabbad.

 

Hur fÄr jag högt testosteron?

För att undvika brist i de Àmnen som du behöver som man sÄ kan du testa en testobooster.

Du ska undvika ibuprofen.

En dansk studie kunde visa pÄ att efter ett par veckors konsumtion av ibuprofen sÄ minskade ditt testosteron till samma nivÄ som en 70-Äring. De kunde med sina franska kollega visa att ibuprofen har en negativ pÄverkan pÄ din testosteronproduktion.

Man presenterade forskning i tidskriften Pnas dÀr man lÄtit 31 manliga patienter i Äldrarna 18-35 konsumera 600 mg eller placebo vid tvÄ separata tillfÀllen per dag. Redan efter tvÄ veckor kunde man visa att ibuprofen ledde till förhöjda vÀrden av hormonet LH och det gör hjÀrnan nÀr den försöker kompensera nÀr testosteronproduktionen Àr lÄg. Man kunde Àven med vÀvnadsprover för testiklarna visa att ibuprofen pÄverkar de flesta av de hormoner som finns i testiklarna.

Testosteron effekt

Testosteron effekt

Testosteron Àr ett viktigt manligt hormon. En man börjar producera testosteron sÄ tidigt som vid sju veckor efter befruktningen. TestosteronnivÄerna ökar under puberteten, toppar ut under sen ungdom och stabiliseras dÀrefter. Efter cirka 30 Är Älder sÄ Àr det normalt att en mans testosteronnivÄer minskar nÄgot varje Är.

De flesta mÀn har mer Àn tillrÀckligt med testosteron. Men det Àr möjligt att kroppen producerar för lite testosteron. Detta leder till ett tillstÄnd som kallas hypogonadism. Detta kan behandlas med hormonbehandling, vilket krÀver lÀkares recept och noggrann övervakning. MÀn med normala testosteronnivÄer bör inte övervÀga testosteronbehandling. Om du kÀnner att du har brist pÄ testosteron sÄ kan det vara lÀge att prova ett testosterontillskott istÀllet.

TestosteronnivÄerna pÄverkar allt hos mÀn frÄn reproduktionssystemet och frÄn sexualitet till muskelmassa och bentÀthet. Det spelar ocksÄ en roll i vissa beteenden.

 

Top 5 livsmedel som minskar dina testosteronnivÄer

Precis lika viktigt som mat som ökar testosteron, du behöver förstÄ vilka livsmedel och andra saker i din diet minska testosteronnivÄerna, sÄ att du kan undvika dem! En början kan vara att köpa Maxulin som Àr det tidigare namnet för Testomax!

Pojkar, ett av de största problemen i vÀrlden idag, har att göra med den enorma ökningen av östrogen i vÄra dieter!

En av de stora orsakerna till detta har att göra med alla hormoner, bekÀmpningsmedel och kemikalier som vi lÀgger i praktiskt taget allt vi Àter idag!

Och sÄ Àr vi alla pÄ samma sida, östrogen Àr en testosteronmördare!

Inte bara Àr östrogen nÀrvarande i vissa livsmedel som de flesta av oss Àter varje dag, men östrogener Àr ocksÄ i saker som vi inte ens kunde tÀnka pÄ som plast i vattenflaskorna vi dricker eller plastbehÄllare dÀr vi mikrovÄgsugn vÄra rester.

Speciellt nÀr plasten vÀrmer upp, slÀpper den BPA fylld med östrogen som gÄr rakt in i vÄra kroppar, och det trÄkiga faktum Àr att de flesta inte ens vet att vi gör det för oss sjÀlva.

Topp 5 mördar testosteron för att undvika

 • Kött (icke organisk): innehĂ„ller alla typer av steroider och andra kemikalier. Leta bara efter ekologiska kött som matas med grĂ€s, eftersom kött kan vara ett utmĂ€rkt testosteron som ökar din mat!
 • Soja – efterliknar östrogen och har samma effekter som att döda östrogen testosteron. De flesta soja idag Ă€r genetiskt modifierade.
 • Enkel kolhydrater: dina typiska kolhydrater som munkar, kex, crackers, etc. Varför? Dessa kolhydrater omvandlas direkt till socker.
 • Socker: Ă€r inte bara dĂ„ligt för dig pĂ„ nĂ€stan alla sĂ€tt, men det leder det ocksĂ„ till en enorm ökning av östrogen
 • Mjölk (icke organisk):innehĂ„ller cirka 20 lĂ€kemedel och kemikalier som ökar östrogen

 

Top 5 östrogenblockerande livsmedlen

Du vill sjÀlvklart Àta livsmedel som ökar testosteron, behöver du ocksÄ veta vilka livsmedel som Àr riktigt bra pÄ att blockera östrogen

HÀr Àr en kort lista över livsmedel som Àr utmÀrkta för att blockera testosterondödaren  östrogen.

 • Röda druvor: deras hud innehĂ„ller en kemikalie som kallas resveratrol och deras frön innehĂ„ller en kemikalie som heter proanthocyanidin. BĂ„da dessa kemikalier Ă€r effektiva för att blockera östrogenproduktionen.
 • Svampar – arbeta för att blockera östrogen i kroppen. De Ă€r kĂ€nda för att förhindra framstĂ€llning av ett enzym som kallas aromatas. Aromatas Ă€r ansvarig för att omvandla androgen till östrogen.
 • Korsblommiga grönsaker – Ett av de bĂ€sta sĂ€tten att stoppa östrogen Ă€r att Ă€ta korsblommiga grönsaker. Denna typ av mat har en hög nivĂ„ av fytokemikalier och arbetar för att stoppa produktionen av östrogen. Broccoli, blomkĂ„l, rovor, kĂ„l, spritkĂ„l, kĂ„l, bok choy, kĂ„l, rutabagas, osv.
 • Frön – nĂ„gra frön som chia, sesam och lin innehĂ„ller nĂ„got som kallas polyphenoler. Dessa finns i vĂ€xter och har visat sig minska östrogenhalten i blodet.
 • Grönt te – hjĂ€lper inte bara andra omrĂ„den, inklusive att minska kolesterol och minska hypertension, men har ocksĂ„ fytokemikalier som minskar östrogen.
 • GranatĂ€pple – annan mat som Ă€r rik pĂ„ fytokemikalier och har dĂ€rför utmĂ€rkta östrogen-blockerande egenskaper.

Att öka dina östrogennivÄer vill du inte göra.

 

Hur kan jag öka mitt testosteron naturligt?

öka testosteron naturligt

Minska ditt kroppsfett
Överskott av kroppsfett ökar produktionen av kvinnligt könshormon östrogen, vilket kan göra sĂ„ att dina testosteronnivĂ„erna faller. Ta bort fettet och jag hoppas att du fĂ„r mer chanser att testa din nya och förbĂ€ttrade libido.

 

Undvik alkohol

Har du nÄgonsin undrat varför överdriven alkoholkonsumtion gör dig svag i sanningens ögonblick? överdriven alkoholkonsumtion dödar testosteron, sÄ tillÄta dig sjÀlv en grÀns pÄ tre drinkar max och respektera det. HÄll dig naturlig och fÄ alla fördelarna utan riskerna.

 

Kör basövningar

TrĂ€na minst en dag veckan med basövningar. Övningar som marklyft, knĂ€böj och bĂ€nkpress krĂ€ver anvĂ€ndning av stora muskelgrupper samtidigt. Studier visar att detta Ă€r det mest effektiva sĂ€ttet att öka testosteron, eftersom pĂ„frestningen som basövningar lĂ€gger pĂ„ din kropp krĂ€ver högre nivĂ„er av testosteron för att hjĂ€lpa muskelreparationer Ă€n de som krĂ€vs under trĂ€ningspasset som isolationsövningar dĂ€r du enbart trĂ€nar enskilda muskelgrupper . Om du lyfter mer Ă€n sex repetitioner Ă€r vikten för lĂ€tt. Prova att arbeta pĂ„ cirka 85% av ditt maximala en repetitionsmax.

Tips: tillÄt minst 48 timmars vila mellan varje trÀningsdag med basövningar.

Vila
Efter att ha följt vÄrt rÄd om basövningar behöver du förmodligen inte lÀsa detta, men forskning har funnit att oförmÄgan att lÄta kroppen ÄterhÀmta sig ordentligt mellan sessioner kan fÄ testosteron att kollapsa upp till 30 %. Se till att du sover minst Ätta timmar per natt och försök att ta en siesta pÄ en eller tvÄ timmar minst en gÄng i veckan.


Ät bra
SvĂ€lj inte bara testoboosters och vĂ€nta pĂ„ att ditt arbete Ă€r klart. Minska ditt kaloriintag med en kraschdiet Ă€r en av de vĂ€rsta sakerna du kan göra. NĂ€r du gör sĂ„ dĂ„ gĂ„r din hjĂ€rna i svĂ€ltlĂ€ge och stĂ€nger av testosteronproduktionen tills hungern Ă€r över. Detta beror pĂ„ att höga testosteronnivĂ„er brĂ€nner mer fett – och snabbt. Din kropp behöver ett konstant kaloriintag för att producera testosteron, sĂ„ att hoppa över mĂ„ltider regelbundet kan orsaka ett dopp i nĂ€san.

Tips: ta det lugnt under dagen och ha minst tre fasta mÄltider om dagen.

 

 

Testosteronobalanser

Testosterontest
Testosteron minskar naturligt med Äldern. Det Àr viktigt att ta emot test för att avgöra om eventuella obalanser beror pÄ ett aktivt tillstÄnd.
Höga eller lÄga testosteronnivÄer kan leda till dysfunktion i kroppsdelar som normalt regleras av hormonet. Eller kanske sÄ vill du pröva flexrepair för andra Äldersrelaterade problem.

Högt eller lÄga testosteronnivÄer kan leda till att delar av kroppen som normalt regleras av testosteron inte fungerar som de ska.

NÀr en man har lÄg testosteron eller hypogonadism kan han uppleva:

 • lĂ„gt spermierantal
 • minskad sexuell lust
 • förstorad eller svullnad bröstvĂ€vnad
 • erektil dysfunktion

Med tiden kan dessa symtom utvecklas pÄ följande sÀtt:

 • förlust av styrka
 • förlust av kroppshĂ„r
 • minskad muskelmassa
 • ökning av kroppsfett

Kronisk eller pÄgÄende, lÄg testosteron kan leda till osteoporos, humörsvÀngningar, minskad energi och testikulÀr inskrÀnkning.

Orsakerna kan vara:

 • kroniska sjukdomar, inklusive typ 2 diabetes, njure och leversjukdom, fetma och hiv / aids
 • testikelinfektion
 • droger, sĂ„som opiatanalgetika
 • testikelskada, som kastration
 • störningar som pĂ„verkar hormoner, sĂ„som hypofyser eller höga nivĂ„er av prolaktin
 • genetiska sjukdomar, sĂ„som Klinefelters syndrom, Prader-Willis syndrom, hemokromatos, Kallmans syndrom och myotonisk dystrofi
 • För mycket testosteron kan Ă„ andra sidan leda till utlösande puberteten före 9 Ă„rs Ă„lder. Detta tillstĂ„nd skulle frĂ€mst pĂ„verka yngre mĂ€n och Ă€r mycket sĂ€llsyntare.

Hos kvinnor kan dock höga testosteronnivÄer orsaka baldhet hos manliga mönster, djup röst och menstruella oegentligheter, sÄvÀl som:

 • fet hud
 • tillvĂ€xt och svullnad av klitoris
 • förĂ€ndringar i kroppens form
 • minskning av bröstets storlek
 • Nyare studier har ocksĂ„ kopplat höga testosteronnivĂ„er till kvinnor som Ă€r riskerade för livmoderfibrer.
 • acne
 • HĂ„rvĂ€xt pĂ„ ansiktet runt kroppen, lĂ€pparna och hakan

Testosteron obalanser kan upptÀckas med ett blodprov och behandlas i enlighet dÀrmed.

 

MĂ€ns testosteron sjunker drastiskt vid barn

testosteron barnNÀr mÀn fÄr ett barn sÄ sjunker hans testosteronnivÄer, för att förbereda honom för att bli en pappa, visar forskning frÄn Northwestern University i journalen Proceedings of the National Academy of Sciences. Hos mÄnga djur dÀr handjuret hjÀlper till efter barnets födsel sÄ kan man se samma drastiska fall av testosteron efter ett barn fötts.

Testosteron ger mannen dess manliga beteende och andra drag som behövs för att konkurrera om en kvinna, förklarar författarna. Men nÀr det Àr uppnÄtt sÄ sjunker testosteronvÀrdena eftersom parnings relaterade aktiviteter inte alltid Àr kompatibelt med rollen som förÀlder sa författaren Christopher W. Kuzawa.

 

”MĂ€nniskor Ă€r ovanliga bland dĂ€ggdjur pĂ„ sĂ„ vis att vi Ă€r beroende av att Ă€ldre individer mĂ„ste mata och skydda oss under mer Ă€n ett decennium. Att uppfostra barn Ă€r en sĂ„ stor uppgift som krĂ€ver samarbete av nödvĂ€ndighet att och vĂ„r studie visar att mĂ€n Ă€r biologi förbereder dem för jobbet”

Kuzawa Àr docent i antropologi vid Weinberg College of Arts and sciences och Àr en del av Institute for Policy Research at Northwestern.

Forskare har varit osÀkra pÄ om det Àr faderskapet som sÀnker testosteronnivÄerna eller om mÀn med lÀgre testosteronvÀrden Àr bÀttra fÀder.

I den hÀr studien sÄ undersökte man 624 mÀn frÄn Filippinerna som inte var fÀder och man följde upp dem tills de blev fÀder. I början av studien sÄ var mÀnnen mellan 21,5 och 26 Är. Forskarna ville undersöka om testosteronvÀrdet sjönk under perioden.

”Det Ă€r inte som sĂ„ att mĂ€n med lĂ€gre testosteron har större tendens att bli fĂ€der. TvĂ€rtom, mĂ€n som har högt testosteron Ă€r mer sannolika att bli fĂ€der, men nĂ€r det vĂ€l blir det sĂ„ sjunker deras testosteron markant. VĂ„ran studie visar att det Ă€r speciellt sant för fĂ€der som Ă€r som mest involverande i sina barns uppfostran.” – Lee Gettler

 

Det ser ut som att testosteronminskningen sjunker extra mycket nÀr det första barnet kommer. Forskarna pÄpekar att testosteronminskningen Àr temporÀr.

”Att bli far för första gĂ„ngen stĂ€ller krav som en omstĂ€llning av mycket emotionellt, psykologiskt och fysiskt. VĂ„r studie visar att en mans biologi förĂ€ndras substantiellt för att hjĂ€lpa honom att möta dessa krav.”

 

Kuzawa tror att de sjunkande testosteronnivÄerna som mÀn upplever vid barnafödandet ocksÄ kan skydda deras hÀlsa. Flera studier visar att mÀn som Àr singel över en lÀngre tid har en tendens att ha sÀmre hÀlsa Àn gifta mÀn och fÀder.

 

”Om fĂ€der har lĂ€gre testosteronnivĂ„er sĂ„ kanske det hĂ€r kan skydda dem mot vissa kroniska sjukdomar nĂ€r de Ă„ldras” – Kuzawa

 

Testosteron behöver inte nödvÀndigtvis minska med Äldern

För de flesta mÀn sÄ minskar testosteronnivÄerna med Älder, men ny forskning presenterad pÄ en presentation tyder pÄ att det behöver inte nödvÀndigtvis vara sÄ att det Àr en konsekvens av Äldrandet. Det kan istÀllet bero pÄ beteende som rökning, förÀndring i hÀlsan som till exempel rökning eller depression.

För mÀn sÄ produceras testosteron i testiklarna och pÄverkar utvecklingen av de karakteristiska manliga dragen. Det pÄverkar ditt vÀlmÄende, din libido, din fertilitet, Àven din kapacitet att upprÀtthÄlla en  hÀlsosam kroppskomposition, nödvÀndiga nivÄer av röda blodceller och skyddar din bendensitet.

Studieförfattaren Dr. Gary Witter, som Àr Professor inom medicin pÄ University of Adelaide sa:

”Det Ă€r av högsta vikt att lĂ€kare förstĂ„r att testosteronnivĂ„er inte Ă€r en naturlig del av Ă„ldrandet och att det Ă€r mest sannolikt att det sjunkit pĂ„ grund av hĂ€lsorelaterade beteende eller hĂ€lsan sjĂ€lv”

Tidigare forskning har visat att mÄnga mÀn har lÄgt testosteron och vissa har visat en lÀnk mellan depression och lÄgt testosteron men fÄ befolkningsstudier har följt samma grupp mÀn över tid enligt Wittert.

I den senaste studien sÄ undersökte forskarna testosteronvÀrdena hos mer Àn 1500 mÀn som fick sin testosteronvÀrden undersökta tvÄ gÄnger med fem Är emellan varje besök pÄ kliniken. Alla test var gjorda pÄ samma tidpunkt innan och efter fem Är.

Wittert och hans kollegor anvÀnde bara 1382 mÀn i deras analys eftersom de tog bort de som anvÀnde nÄgon medicin eller hade hÀlsoproblem som pÄverkade hormonvÀrdena. MÀnnen som var med var i snitt 54 Är med ett spann om 35 till 80 Är.

De fann att i snitt sÄ föll testosteronet med insignifikanta en procent mer Är mellan första testet och nÀsta fem Är senare.

Men inom subgrupperna sÄ hittade man ett mÀrkbart samband: det verkade som att vissa faktorer pÄverkade större nedgÄngar i testosteron Àn andra över perioden.

Största tappet skedde hos mÀn som hade blivit överviktiga, hade slutat röka eller var deprimerade vid besöket pÄ kliniken enligt Wittert.

”Även om att sluta röka kan skapa en liten minskning av testosteronvĂ€rdena sĂ„ Ă€r fördelen med att sluta röka enorm”

Studien visade ocksÄ att ogifta mÀn fick en större minskning av testosteron Àn gifta mÀn.

Wittert menade att stödjer förmodligen  att precis som andra studier visar att gifta mÀn har en tendens att leva ett lyckligare liv och har bÀttre hÀlsa Àn singelmÀn. Han sa ocksÄ att regelbunden sex har en tendens att öka testosteronvÀrdet.

Studien finansierades av National Health and Medical Research Council of Australia.

 

Testosteron funktion

testosteron funktion

Testosteron Àr ett androgent hormon alltsÄ det manliga könshormonet. Det Àr en naturlig steroid i din kropp och testosteron produceras framförallt i testiklarna men det produceras Àven till en mindre del i binjurarna. Hos kvinnor sÄ produceras en mindre del i Àggstockarna. Produktionen av testosteron styrs framförallt av hypofysen som signalerar att kroppen ska producera mer testosteron nÀr den skickar ut luteiniserande hormon.

 

 • Fosterutveckling: testosteron spelar en stor roll i vilket kön som ett foster utvecklas till.
 • SekundĂ€ra könsutvecklingsdrag: testosteron gör sĂ„ att du fĂ„r en mörkare röst, mer muskelmassa, ansiktshĂ„r och utvecklar det manliga könet.
 • Sexdrift: testosteron ser till sĂ„ att bĂ„de mĂ€n och kvinnor fĂ„r en ökad sexdrift
 • Metabolism: testosteron ser till att öka din metabolism. SĂ„ du fĂ„r lĂ€gre fettprocent.
 • Spermier: testosteron Ă€r nödvĂ€ndigt för spermieproduktion

 

Testosteron Àr ett viktigt hormon för mannen. Mannen börjar utveckla testosteron sÄ tidigt som sju veckor efter födsel. TestosteronnivÄerna stiger under puberteten och toppar i sina tonÄrsÄldern. UngefÀr vid 30 Ärs Älder sÄ Àr det normalt för att manens testosteronnivÄer att börja minska lite varje Är.

De flesta mÀn har tillrÀckligt med testosteron men det Àr möjligt för en man att producera för lite testosteron. DÄ har du ett tillstÄnd som kallas hypogonadism. Det hÀr kan behandlas med hormonterapi som krÀver ett medicinskt recept frÄn en lÀkare och övervakas noggrant. MÀn med normala nivÄer av testosteron ska inte genomgÄ hormonterapi.

 

TestosteronvÀrdet pÄverkar det mesta hos mÀn, frÄn det reproduktiva systemet , sexualitet, din muskelmassa och bendensitet. Det spelar Àven en roll i ditt beteende.

 

Endokrina systemet

Kroppens endokrina system bestÄr av körtlar som producerar hormon. Hypotalamus som ligger i hjÀrnan sÀger till  hypofysen hur mycket testosteron som kroppen behöver.  Det mesta av ditt testosteron produceras i testiklarna men smÄ mÀngder kommer ifrÄn binjurarna som finns precis ovanför njurarna. Hos kvinnor sÄ producerar binjurarna och Àggstockarna smÄ mÀngder testosteron.

Till och med innan en pojke fötts sÄ arbetar testosteron för att producera det manliga könet. Under puberteten sÄ Àr testosteron ansvarigt för att du ska fÄ en mörkare röst, skÀgg och kroppsbehÄring. Det bygger ocksÄ muskelmassa och driver din libido. Testosteron toppar under din ungdom och toppar ut i sena tonÄren eller tidig tjugoÄrs-Älder. Efter trettio Ärs Älder sÄ Àr det normalt att testosteronnivÄerna minskar med ungefÀr en procent varje Är.

 

Det reproduktiva systemet

UngefÀr sju veckor efter födseln sÄ hjÀlper testosteron dig att utveckla det manliga könet. Vid puberteten nÀr testosteronvÀrdena skjuter i höjden sÄ hjÀlper testosteronet din penis att vÀxa och dina testiklar. Testiklarna producerar en stadig ström av testosteron.

MÀn som har lÄga nivÄer av testosteron kan drabbas av erektil dysfunktion. Att genomgÄ hormonterapi under en lÄng tid kan minska din spermaproduktion. Hormonterapi kan ocksÄ leda till förstorad prostata och mindre, mjukare testiklar. MÀn som har prostata eller bröstcancer ska inte övervÀga testosteronterapi.

Sexualitit

Under puberteten sÄ ökar testosteronnivÄerna för att se till att dina testiklar, penis och könshÄr vÀxer. Rösten börjar bli mörkare, musklerna och kroppshÄret vÀxer. Med dessa förÀndringar sÄ kommer en vÀxande sexlust.

Det finns en viss sanning i ”anvĂ€nd det eller förlora det”-teorin. En man med lĂ„ga testosteronnivĂ„er kan ha en minskad sexlust. Sexuell stimulering och sexuell aktivitet  kan se till att dina testosteronvĂ€rden ökar. TestosteronvĂ€rdena kan minska under lĂ„nga perioder utan sexuel aktivitet. LĂ„gt testosteron kan leda till erektil dysfunktion.

Centrala nervsystemet

Kroppen har ett system för att kontrollera testosteronproduktionen, att skicka signaler med hormoner och kemikalier som slÀpps i blodet. I hjÀrnan sÄ sÀger hypotalamus till hypofysen hur mycket testosteron som din kropp behöver och hypofysen skickar vidare signaler till testiklarna.

Testosteron spelar en aktiv roll i vissa beteenden, som aggression och dominans. Det Àr ocksÄ det som driver din konkurrensdrift och ditt sjÀlvförtroende. Precis som att sexuell aktivitet kan pÄverka dina testosteronvÀrden sÄ kan tÀvlingsaktiviteter pÄverka testosteronvÀrdena positivt och negativt. LÄgt testosteron kan bero pÄ tappat sjÀlvförtroende eller bristande motivation. Det kan ocksÄ begrÀnsa en mans förmÄga att koncentrera sig eller bristande motivation. Det kan ocksÄ leda till sömnsvÄrigheter eller brist pÄ energi.

Huden och hÄret

NÀr en man gÄr frÄn barndomen till vuxen Älder sÄ ser testosteronet till sÄ att det vÀxer hÄr pÄ ansiktet, i armhÄlorna och runt ditt kön. HÄr kan ocksÄ börja vÀxa pÄ armarna, ben och bröstet. Om du lider av hÄravfall sÄ kolla pÄ Provexin.

En man som har sjunkande testosteron kan faktiskt tappa kroppshÄr. Testosteronterapi kan ha nÄgra eventuella bieffekter som akne eller bröstförstoring. TestosteronplÄster kan orsaka mindre hudirritation.

Muskler, fett och ben

muskler testosteron

Testosteron Àr en av faktorerna som pÄverkar utvecklingen av muskler och styrka. Testosteron ökar neurotransmittorers aktivitet, som ökar vÀvnads tillvÀxt. De kan ocksÄ interagera med  nukleÀra receptorer i DNA som Àr delaktig i proteinsyntes. Testosteron ökar mÀngden tillvÀxthormon som gör att det blir lÀttare för dig att bygga muskler.

Testosteron ökar bendensiteten som sÀger Ät benmÀrgen att producera med röda blodceller. MÀn med vÀldigt lÄgt testosteron kan lÀttare drabbas av benfrakturer.

Testosteron spelar ocksÄ en roll i fettmetabolism, det hjÀlper mÀn att brÀnna fett mer effektivt. Sjunkande nivÄer av testosteron leder sannolikt till ökat kroppsfett.

 

HjÀrtat och cirkulationssystemet

Testosteron Äker runt i kroppens blodomlopp. Det enda sÀkra sÀttet att veta om du har rÀtt testosteronnivÄer Àr att mÀta det. Vanligtvis med ett blodprov.

Testosteron sÀger Ät benmÀrgen att producera röda blodkroppar och studier visar pÄ eventuellt positiva effekter pÄ hjÀrtat. Men vissa studier som undersöker pÄverkan pÄ kolestorol, blodtryck och sÄ vidare har haft blandade resultat.

NÀr man kollar pÄ testosteronterapi sÄ Àr det blandade resultat om man ser till hjÀrtpÄverkan. Testosteronterapi som du fÄr intramuskulÀrt sÄ kan det pÄverka dina röda blodkroppar sÄ att de ökar. Andra bieffekter av testosteronterapi kan vara saker som förÀndring av ditt kolestorol.