Sömntabletter

sömntabletter

Hundratusentals svenskar använder sömntabletter. Det finns flera receptbelagda sömntabletter som bensodiazepiner eller propiomazin.

Istället för sömntabletter så kan du använda insomningstabletter som bara varar 30-60 minuter och hjälper dig att somna in. Det är oftast den fasen som man har problem med.

Sömn är väldigt viktigt för din allmänhälsa. Är du en av de som tror att du kan sova på fem-sex timmar sömn? Då lurar du nog dig själv. Forskning visar att din kropp behöver sju-åtta timmar för att fungera optimalt.

Sömnbrist kan påverka din kropp på ett negativt sätt.

  • Din metabolism,
  • Ditt immunsystem
  • Aptiten
  • Vikten

Dålig sömn är en riskfaktor vid depression eller missbruk. För att komma igång med sömnen så kan du försöka gå och lägga dig och gå upp i tid. Minska koffeinintag.

Vad är skillnaden på sömntabletter och insomningstabletter?

sömntabletter eller insomningstabletter

Man brukar skilja på sömntabletter och insomningstabletter eftersom de har lite olika funktion.

Insomningstabletter hjälper dig att somna in på kvällen. Du blir alltså trött och dåsig och den hjälper dig att somna in.

En sömntablett däremot ser till att du inte vaknar under natten.

Circadin

Circadin är en sömntablett som är baserad på melatonin. Melatonin är ett helt normalt hormon som din kropp utsöndrar. Circadin gör så att du känner dig sömnig.

Du tar circadin 1-2 timmar innan sänggåendet och efter du ätit mat.

Bensodiazepin sömntabletter

Bensodiazepinbesläktade är den populäraste sortens insomningstabletter. De försvinner snabbt ur kroppen så du slipper känna dig trött dagen efter. Bensodiazepinbesläktade tabletter är beroendeframkallande.

Propavan sömntabletter

Propavan är en vanlig sömntablett. Propavan gör dig lugn och dämpar din hjärna något. Propavan kan fungera om du har svårt att somna in.

En nackdel med att ta Propavan kan göra att du känner dig trött och dåsig dagen efter.

Valeriana

Valeriana är en populär receptfri sömntablett som kan vara bra att prova om du tillfälligt har svårt att sova. Valeriana innehåller en flerårig ört som växer vilt i sverige som heter vänderot. Du tar valeriana en halvtimme till en timme innan du tänker försöka sova.

Det är ovanligt med biverkningar av valeriana.

Sedix

Sedix är en receptfri sömntablett som är baserad på passionsblomma. Sedix är en helt naturlig sömntablett utan kända biverkningar.

Läs mer om Sedix.

Vad ska man tänka på när man tar sömntabletter?

Många sömntabletter gör dig trött och lite dåsig dagen efter. Man kan helt enkelt känna sig lite seg. Olika personer reagerar självklart lite olika. Därför så kan det vara klokt att begränsa sitt intag till ett så litet som möjligt.

Vad kan man göra mer än att ta sömntabletter?

Utöver att ta sömntabletter så finns det många saker du kan göra.

  • Försök att somna samma tid varje dag.
  • Försök att vakna samma tid varje varje dag
  • Undvik att ta en tupplur sent på dagen. Det kan vara svårt att somna om när du ska om du tagit en tupplur.
  • Minska ditt koffeinintag. Framförallt sent på kvällen. Det tar 6 timmar för kroppen att bryta ner hälften av koffeinet i kroppen. Det innebär att om du dricker en kopp kaffe klockan 12 så har du 25% kvar vid 24:00 på kvällen.

Men om det inte hjälper så kanske du ska prata med din läkare om sömntabletter eller pröva receptfria sömntabletter.

Läs mer om sömntabletter.