Hormonet testosteron är avgörande för människokroppens funktion och välbefinnande, och dess nivåer kan påverka allt från muskelmassa och sexuell lust till humör och energinivåer. För att säkerställa att dina hormonbalanser är i harmoni är det viktigt att förstå testosterontest, vad de innebär och när du kan behöva dem.Maxulin – Det bästa tillskottet för män!

Maxulin

Prova Maxulin till halva priset med testosteronbrist.org

För endast 39 kr (ordinarie pris 378 kr)

Beställ nu – jubileumspris!

Maxulin innehåller Testofen som kan hjälpa dig att få fram det bästa som man. Det är dokumenterat att dagligt regelbundet intag över tid kan frigöra mer av testosteronet i blodet. Mer fritt testosteron kan ge dig

 • Ny kraft
 • Förbättrad fysik
 • Mer lust


Många killar gillar att skämta om testosteron, men testosteronbrist är inget att skämta om. Den senaste forskningen tyder på att män utan tillräckligt med testosteron har högre risk för flera allvarliga sjukdomar, inklusive diabetes, kardiovaskulära sjukdomar och osteoporos Ett enkelt blodprov, ett testosterontest, kan avslöja om en man har en svag testosteronnivå.

Det är enkelt att testa men svårt att undersöka din exakta testosteronnivå eftersom det varierar över dygnet. Därför brukar man ta upprepade tester under flera morgnar. Man testar testosteron med blodprov och en läkarundersökning för allmän kontroll för att förstå orsaken till din testosteronbrist. Om du gör ett testosteronbrist test så vill du se värden i linje med:

En vuxen man producerar mellan sex till sju milligram testosteron per dygn. Därför bör den normala mängden ligga någonstans mellan 12-35 nmol per liter.

Mellan 8 – 15 är en gråzon och under är 8 är låga värden. Över 15 är normalt.

Du mäter testosteron med ett vanligt blodprov.

Vad är normala testosteronvärden?

Visste du att du kan ha låga sympton för lågt testosteron trots att värdena för ditt test visar att testosteronnivåerna är normala?

Anledningen till detta har att göra med skillnaden mellan testosteron och fritt testosteron.

Det är eftersom inte allt testosteron som produceras av din kropp är tillgängligt för användning.

Det mesta av det som görs binds till två proteiner – albumin och könshormonbindande globulin (SHBG) – och de flesta av dessa ”bundna” hormoner kan inte bli av med proteiner.

Testosteronnivåerna kan därför vara normala eller till och med höga, men på grund av den höga koncentrationen av albumin och / eller SHBG kan fria testosteronnivåer vara låga och du har därför symptom för lågttestosteronsymptom.

Lyckligtvis kan ett enkelt blodprov mäta både totala och fria testosteronnivåer, som vanligtvis uttrycks i termer av nanogram per deciliter blod eller ng / dL.

Ett nanogram är ett miljardtedel av ett gram och en deciliter är en tiondel av en liter.

I allmänhet är normala testosteronområden hos män:

 • Från 1 till 5 picogram / dL fri testosteron (även i detta fall är 2 till 3% av den totala testosteron normalt
 • Total testosteron från 270 till 1070 ng per deciliter, med ett genomsnitt på ca 679 ng per deciliter

Och för kvinnor:

 • Från 1 till 5 picogram / dL fri testosteron (även i detta fall är 2 till 3% av den totala testosteron normalt
 • Totalt testosteron från 15 till 70 ng per deciliter

Som kan förstås från de stora områdena, producerar vissa människors kroppar naturligtvis mycket mer testosteron än andra. ”

Varför Testa Testosteron?

Det finns flera skäl till varför någon kan överväga att ta ett testosterontest:

 1. Symtom på lågt testosteron: Om du upplever symtom som minskad sexuell lust, trötthet, depression eller förlust av muskelmassa kan låga testosteronnivåer vara en möjlig orsak.
 2. Infertilitet: Testosterontester kan användas för att bedöma fertilitetsproblem hos både män och kvinnor.
 3. Hormonersättningsterapi (HRT): Personer som genomgår hormonersättningsterapi, vanligtvis i samband med övergångsåldern eller könsspecifik vård, kan behöva regelbundna testosteronkontroller för att säkerställa rätt hormonnivåer.
 4. Övervakning av idrottare: Idrottare som deltar i tävlingar som regleras av antidopningsbyråer kan behöva testas för att säkerställa att de inte missbrukar testosteron
testosteron test

Om jag har testosteronbrist vad ska jag göra?

Om ditt testosterontest visar att du har testosteronbrist så kanske du ska pröva att justera din kost eller en naturlig testobooster.

Vad är lågt testosteron?

Låga testosteronvärden, även kända som lågt testosteron eller testosteronbrist, definieras vanligtvis som testosteronnivåer som ligger under det normala området för kön och ålder. Det exakta normalområdet för testosteron kan variera något beroende på laboratoriet som utför testet, men vanligtvis anses normalområdet för totalt testosteron hos vuxna män vara mellan ungefär 270 nanogram per deciliter (ng/dL) och 1070 ng/dL.

Det är viktigt att notera att testosteronnivåerna naturligt sjunker något med åldern. För män är det vanligt att uppleva en gradvis minskning av testosteronproduktionen efter 30 års ålder. Denna åldersrelaterade minskning är normal och leder inte alltid till symtom på testosteronbrist.

Lågt testosteron kan orsakas av olika faktorer, inklusive genetik, medicinska tillstånd och livsstilsfaktorer. Symtom på lågt testosteron kan inkludera minskad sexuell lust, trötthet, nedsatt muskelmassa och styrka, ökad kroppsfetthalt, depression och minskad benstyrka.

Om någon misstänker att de har lågt testosteron är det klokt att konsultera en läkare för en grundlig utvärdering och eventuell testosteronbehandling om det anses vara nödvändigt. Testosteronbehandling kan hjälpa till att återställa normala testosteronnivåer och lindra symtom hos de som lider av testosteronbrist. Det är dock viktigt att behandlingen övervakas av en medicinsk professionell för att säkerställa att den är säker och effektiv.

Eftersom omfånget av vad som är normala testosteronnivåer är så stor kan vad som är bra värde för en person vara lågt för en annan.

Det är därför du behöver se bortom testosteron och fria testosteronnivåer när du gör ett hormonprov.

Det är också nödvändigt att kolla av symptomen på lågt testosteron, vilket ofta innefattar:

 • Minskad energi
 • Minskad styrka
 • En minskning av möjligheten att spela sport
 • Sorg
 • En minskning av arbetsprestanda
 • Till exempel, medan en medelålders man kanske inte visar några symptom på lågt testosteron vid 350 ng per dL, skulle en man med mindre än 40 förmodligen göra det.

Detta återspeglas i forskning som visar att sannolikheten för låga testosteronsymptom ökar hos män under 40 år när de totala testosteronnivåerna faller under 400 ng prt dL.

Vidare visar studier att hos män mellan 40 och 90 år tenderar symptomen på låg testosteron att passa när de totala testosteronnivåerna är under 300 ng prt dL.

Symtom hos män 40 + liknar dem för yngre män men inkluderar också:

 • En tendens att somna efter middagen
 • Erektil dysfunktion
 • Mindre fysiskt motstånd
 • Minskad libido

Som du kan se är den övergripande livskvaliteten allvarligt begränsad vid brist på testosteron, därför är vissa människor är villiga att göra någonting för att undvika det.

Typer av Testosterontester

Det finns flera olika sätt att testa testosteronnivåer:

 • Blodprov: Detta är den vanligaste metoden. Ett blodprov tas vanligtvis på morgonen när testosteronnivåerna är högst. Resultaten ger en översikt över dina totala och fria testosteronnivåer.
 • Salivprov: Salivprover kan också användas för att mäta testosteron, men de är mindre vanliga än blodprover.
 • Urinprov: Urinprover används ibland för att mäta testosteronmetaboliter. De kan vara användbara vid övervakning av testosteronersättningsterapi.

Diagnos av testosteronbrist

Om en individ är har risk för eller kan ha hypogonadism, kommer en läkare att göra en grundlig medicinsk undersökning och genomföra en fysisk undersökning, inklusive blodprov.

Två viktiga blodprov måste utföras för att bekräfta förekomsten av hypogonadism:

 • Fritt testosteron
 • Total mängd serum
 • Det normala intervallet av dessa blodprov har viss variation, men en avläsning mellan 300 och 1000 nanogram per deciliter (ng / dL) anses normalt. Nivåerna kommer att ligga under det normala intervallet hos en person med hypogonadism.

För att vara säker måste blodprovet vara mellan 7,00 och 11,00 i minst två tillfällen. Ytterligare test kan behövas för att bekräfta diagnosen hypogonadism.