Funkar d-aspartinsyra?

Aspartinsyra, även känd som aspartat, är en endogen eller icke-essentiell aminosyra. Icke-essentiella aminosyror är aminosyror (byggstenarna i proteiner) som kan göras av kroppen, så de borde inte ges av mat.

Vi människor kan (och gör) också förvärva asparaginsyra genom att konsumera högproteinmat som kyckling, nötkött, fisk, ägg och mejeriprodukter.

Utan att gå in i biokemi, är det känt som asparaginsyra finns i två isomerer (samma sammansättning av kolföreningar, men med olika arrangemang inom molekylen och olika egenskaper i enlighet därmed) kallas L-asparaginsyra och D asparaginsyra.

D-asparaginsyra (DAA) är en naturligt förekommande aminosyra som finns i de nervösa och endokrina systemen hos olika djur, inklusive människor. Det har visat sig spela en viktig roll i vårt kropps neuroendokrina system.

Det neuroendokrina systemet är den mekanism som de många processer som förekommer i våra kroppar 24/7 är reglerade och underhållna. Det neuroendokrina systemet består av hypotalamus i hjärnan som styr många körtlar i kroppen som producerar och utsöndrar hormoner som reglerar många fysiologiska processer, inklusive homeostas, reproduktion, sömn, energiförbrukning , blodtryck etc.

Så varför är det relevant för D-aspartinsyra?

För närvarande finns det mycket hype runt DAA som ett sporttillägg för att förbättra träningen. Grunden är att DAA främjas som ett testosteronstimulans för att förbättra atletisk prestanda.

Träningsindustrin har gjort många påståenden att övertyga dig om att dela med dina hårda intjänade pengar. Nästan alla webbplatser försöker pracka tillskott DAA sälja produkten … och har därför ett klart intresse av att övertyga er om att detta skall köpas …. STAT!

Faktum är att en av de webbplatser som jag har träffat under min forskning om DAA var så missriktade genom att anta sin ”analys” av forsknings DAA det var skrattretande … och … verkligen en besvikelse. En av studierna hon hänvisade till var opublicerad, en annan använde ett annat tillägg, hon var full av fel och så vidare.

Nu gillar jag min övning och jag skulle gärna betala ett tillskott som skulle öka min prestation kraftigt. Men det är viktigt att ett tillägg bygger på bevis och mer, det är bevisat att det är säkert.

Få studier har gjorts för att utvärdera effekterna av DAA-tillskott, men resultaten är säkert intressanta. Denna artikel kommer att grundligt undersöka bevis, påståenden och effekterna av denna intressanta aminosyra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *