Hur du hanterar fall i testosteron

Testosteron är ett androgent könshormon som produceras av testiklarna (och i mindre mängder hos kvinnors äggstockar) och är ofta förknippade med ”virilitet”. För det första spelar detta hormon en stor roll i mäns sexuella och reproduktiva funktion. Det bidrar också till muskelmassa, hårväxt, underhåll av bentäthet, produktion av röda blodkroppar och emotionell hälsa.

Fastän testosteron anses vara ett manligt könshormon, är kvinnor, med relativt låga nivåer, känsligare för dess effekter.
Prostatakörtlar

Medan konventionell medicinsk tanke påpekar att testosteron är en katalysator för prostatacancer, har 1, även med användning av kastrering (orchiektomi) som behandling, visat motsatsen.

Prostata behöver testosteron för att hålla sig i optimal skick

Testosteronnivåer hos män minskar naturligtvis med ålder – börjar vid 30 års ålder – och fortsätter att göra det som män utvecklas över tiden.

Minskningen av åldrande inducerad testosteron är förknippad med hyperaktiviteten hos ett enzym som kallas 5-alfa reduktas, vilket omvandlar testosteron till dihydrotestosteron (DHT). Denna process minskar samtidigt mängden testosteron hos män, utsätter dem för ökad risk för prostataförstoring, androgenalopeci (håravfall) och cancer.

Olyckligtvis orsakar utbredd exponering för kemikalier denna nedgång i män från barndomen och har en total inverkan på deras biologi. På senare tid har statinerna och den aktiva ingrediensen i Roundup-herbiciden interfererat med testis förmåga att producera testosteron.2

Hur påverkar miljötoxiner din testosteronproduktion?

Kemiska rengöringsmedel

Den ökande mängden kemikalier som släpps ut i miljön kan inte längre ignoreras, eftersom dessa toxiner störa djur och humana endokrina system.

Ännu mer alarmerande är att många av dessa hormonförstörande kemikalier (EDC) har ”könsböjande” egenskaper.

EDC är överallt. De gömmer sig inuti ditt hem och läcker ut mänskliga produkter som personlig hygienprodukter, kemiska rengöringsmedel eller preventivmedel. De hamnar också i din mat och ditt dricksvatten, vilket gör att du intar utan att veta det.

Endokrina störare utgör ett hot mot människors hälsa eftersom de störa testosteronproduktionen, vilket pressar män att anta mer feminina egenskaper.

Här är ett bevis: i ett antal brittiska floder producerade 50% av manlig fisk ägg i sina testiklar. Enligt EurekAlert har 3 EDC kommit in i floder och andra strömmar genom avloppssystem i åratal, vilket förändrar biologin hos manlig fisk. Det har också visat sig att fiskarter som påverkas av hormonförstörare har en 76 procent minskning av deras reproduktiva funktion.

Endokrina störare kan påverka människors hälsa så tidigt som i barndomen

Sexuell utveckling hos flickor och pojkar förekommer tidigare än förväntat. I en studie som publicerades i tidskriften Pediatrics upplevde 4 pojkar sexuell utveckling sex månader till två år tidigare än den medicinskt accepterade standarden på grund av exponering för hormonförstörande kemikalier.

Vissa pojkar utvecklar även testiklar och dilaterade penis, armhålor eller pubic hår, samt ansiktshår från nio år! Tidig puberteten bör inte tas lätt eftersom den kan påverka fysisk och psykologisk hälsa väsentligt, inklusive ökad risk för hormonrelaterad cancer. Tidig sexuell utveckling kan också leda till känslomässiga och beteendemässiga problem, till exempel:
Depression Låg självkänsla

Lågt självkänsla
depression
Ätstörningar
Överdriven alkoholkonsumtion
Tidig förlust av oskuld och flera sexuella partners
Ökad risk för sexuellt överförbara sjukdomar

Gravida eller ammande kvinnor som utsätts för hormonförstörande medel kan överföra dessa kemikalier till sitt barn. Exponering för endokrina störare under graviditeten påverkar utvecklingen av manliga foster. Färre pojkar föddes i USA och Japan under de senaste tre decennierna. Fler kvinnor utsätts för dessa hormonförstörande ämnen, större

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Next article

Testosterons roll hos kvinnor